Hyppääjän polvi (jumper’s knee, lumpiojänteen tendinopatia)
Lumpiojänteen
rasitusvamma, joka ilmenee aivan polvilumpion alapuolella.
MITEN HYPPÄÄJÄN POLVI SYNTYY?
Ylikuormitus. Tätä rasitusvammaa esiintyy yleisesti hyppyjä sisältävissä urheilulajeissa, kuten lentopallossa ja korkeushypyssä, mutta myös jalkapallossa.
MITKÄ OVAT HYPPÄÄJÄN POLVEN OIREET?
Lumpiojänteen pistemäinen kipu, joka paikantuu aivan polvilumpion alapuolelle. Aluksi kipu ilmenee liikunnan jälkeen, mutta vaivan pahentuessa se tuntuu myös liikunnan aikana. Kipua tuntuu hypätessä, portaissa sekä istuttaessa pitkään polvet koukussa.
MITEN HYPPÄÄJÄN POLVI DIAGNOSTISOIDAAN?
Usein oireita aiheuttavien tekijöiden kuvaus ja kliininen tutkimus riittävät diagnoosin perusteiksi. Magneetti- ja ultraäänikuvissa voi näkyä jännemuutoksia.
MITEN HYPPÄÄJÄN POLVI HOIDETAAN?
Harjoittelun keventäminen ja jännettä rasittavien harjoitteiden välttäminen. Eksentrisellä eli jarruttavaa lihastyötä sisältävällä harjoittelulla saadaan yleensä tuloksia kolmessa kuukaudessa. Jos oireet jatkuvat rasituksen keventämisestä ja eksentrisestä harjoittelusta huolimatta, voidaan tehdä nivelen tähystysleikkaus (artroskopia), jossa kipeältä alueelta poistetaan arpikudosta.
MIKÄ ON HYPPÄÄJÄN POLVEN ENNUSTE?
Ennuste on hyvä. Useimmilla potilailla harjoitusten vaihtelu ja samanaikainen eksentrinen harjoittelu tuottavat hyviä tuloksia. Leikkaus voi olla hyvä vaihtoehto potilaille, joilla harjoittelulla ei saavuteta riittävää hoitovastetta. Leikkaus tuottaa kuitenkin parempia tuloksia esimerkiksi jalkapalloilijoilla kuin urheilijoilla, joiden lajiin kuuluu erityisen paljon hyppäämistä, kuten lentopalloilijoilla tai mäkihyppääjillä.
Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.