Nivelkierukan vamma

Sisempi (mediaalinen) ja ulompi (lateraalinen) nivelkierukka toimivat polvinivelen iskunvaimentimina, jotka jakavat kuormituksen suuremmalle alueelle.

AIHEUTTAJA
Vamman aiheuttajana on usein polvinivelen vääntyminen tai yliojentuminen jalkapalloa, käsipalloa, salibandya tai jääkiekkoa pelatessa. Ikäihmisillä vammoja voivat aiheuttaa myös suhteellisen vähäiset voimat esimerkiksi istuma-asennosta noustessa.

OIREET
Polven lukkiutuminen, kiertoliikkeessä tai kyykyssä tuntuva kipu sekä rasituksen jälkeinen turvotus. Jalkapallossa sisemmän nivelkierukan vamma ilmenee kipuna jalan sisäsyrjällä potkaistessa.

DIAGNOOSI
Vamma todetaan esitietojen, kliinisen tutkimuksen ja magneettikuvauksen perusteella. Sisemmän nivelkierukan vammojen esiintyvyys on 5-8-kertainen ulomman nivelkierukan vammoihin verrattuna. Tätä selittää ulomman nivelkierukan suurempi liikkuvuus.

HOITO
Degeneratiivisia eli kulumiseen liittyviä vammoja, jotka eivät aiheuta polven lukkiutumista, hoidetaan aluksi fysioterapialla. Jos nivelkierukan kappale kulkeutuu niveleen ja aiheuttaa mekaanisen lukko-oireen tai jos vamman aiheuttama kipu ei hellitä, hoitona on tähystysleikkaus. Yleensä osa vaurioituneesta nivelkierukasta poistetaan. Nuoremmilla potilailla nivelkierukka pyritään korjaamaan ompelemalla etenkin, jos vaurio on suuri ja sijaitsee lähellä nivelpussia.

ENNUSTE
Kun nivelkierukka poistetaan, nivelen pintoihin kohdistuva painokuormitus voi jopa viisinkertaistua ja pistekuormitus nousee korkeaksi. Siksi on tärkeää, että liikunta aloitetaan leikkauksen jälkeen varovasti ja polvinivelelle annetaan aikaa tottua suurempaan kuormaan. Potilailla, joiden nivelkierukasta on poistettu suuri osa, on erittäin suuri riski sairastua nivelrikkoon 5-15 vuoden kuluessa.

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.