Rustovaurio 

Polvinivel on joustavaa luukudosta, jota ympäröi ohut rustokudoskerros. Rustossa ei ole verisuonia tai hermoja, joten se ei parane itsestään. Siksi se kestää vaurioita heikosti.

AIHEUTTAJA
Usein syynä on vääntövamma tai suora isku (taklaus). Vaurio voi myös syntyä hypätessä. Vaurioita syntyy tavallisimmin kontaktilajeissa, kuten jalkapallossa, salibandyssa tai käsipallossa.

OIREET
Tyypillisiä oireita ovat polvinivelen juuttuminen/lukkiutuminen, turvotus ja kipu. Usein samanaikaisesti esiintyy muita vaurioita.

DIAGNOOSI
Vauriota on vaikea todeta pelkän oirekuvan ja tutkimuksen perusteella, mutta siihen viittaavia oireita voivat olla paikallinen arkuus sekä kipu ja nivelen rutina aktiivisen/passiivisen liikkeen aikana. Rustovaurioiden havaitseminen edellyttää usein magneettikuvausta. Epäselvät tapaukset voidaan selvittää myös tähystystutkimuksella, jonka yhteydessä voidaan tehdä mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä.

HOITO
Pieniin rustovaurioihin, joiden oireet ovat lieviä, voidaan kokeilla konservatiivista hoitoa: voimistavaa harjoittelua ja rasituksen keventämistä. Jos vaurion syvyys on alle

50 prosenttia ruston paksuudesta, hoitona voi joskus olla rustoa tasoittava leikkaus. Tämä lievittää oireita ja vaurion laajenemisen riskiä. Jos vaurion syvyys on yli 50 prosenttia ruston paksuudesta tai se ulottuu luuhun asti, leikkauksessa voidaan tasoittaa vaurioitunut ruston osa ja porata samalla reikiä luuhun paranemisen käynnistämistä varten. Polven vaurioituneelle alueelle voidaan myös siirtää rustoa kuormittumattomalta alueelta.

ENNUSTE
Rustovaurioiden hoito on vaikeaa ja voi koostua useasta osasta, kuten rasituksen keventämisestä, painonpudotuksesta, harjoittelusta ja leikkaushoidosta. Paluu urheilun pariin on mahdollista nuorilla potilailla, joiden oireet ovat kestäneet lyhyen aikaa, sekä potilailla, joiden rustovauriot ovat pieniä. Potilailla on suurempi riski sairastua nivelrikkoon (artroosiin), josta voi seurata jäykistymistä ja särkyä.

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.