Nivelrikko (artroosi)

Nivelruston koostumus muuttuu ja sen kuormituksenkesto heikkenee. Nivelrikosta puhutaan, kun kuormitus ylittää ruston uusiutumiskyvyn. Nivelrikon riskitekijöitä ovat ylipaino, vammat, infektiot ja todennäköisesti myös perinnölliset tekijät. Yksi yleisimmistä nivelrikon taustasyistä on nivelkierukan vamma. Näin ollen sitä esiintyy enemmän kontaktilajien harrastajilla kuin esimerkiksi juoksijoilla.

MITKÄ OVAT NIVELRIKKON OIREET?

Useimmiten nivelrikon ensioireena on rasitukseen liittyvä kipu. Kipu tuntuu yleensä polven sisäsyrjällä, sillä 90 prosentissa tapauksista nivelrikko todetaan sisemmässä nivelkierukassa. Rasituksen jälkeinen turvotus on tyypillistä. Pidemmällä aikavälillä myös nivelen liikkuvuus heikkenee.

MITEN NIVELRIKKO DIAGNOSTISOIDAAN?

Nivelrikko todetaan tyypillisen oirekuvan perusteella: siihen kuuluvat rasituksen aiheuttama kipu ja turvotus liikunnan aikana ja sen jälkeen. Nivelrikkoon sairastuneen polven nivelrako on arka. Usein polven ojennusliike on rajoittunut, ja pitkälle edennyt sisemmän nivelkierukan nivelrikko kääntää polven varusasentoon (sisäänpäin). Ulomman nivelkierukan artroosi kääntää polven valgusasentoon (ulospäin). Kuormittaen eli seisten otetut röntgenkuvat, joissa näkyy nivelraon madaltuminen, vahvistavat diagnoosin.

MITEN NIVELRIKKO HOIDETAAN?

Kevennetty liikunta ja harjoittelu. Ylipainoisilla painonpudotus on tärkeää. Nivelrikkoon liittyvä opastus ja harjoittelu auttavat yleensä vähentämään särkyä ja parantamaan toimintakykyä. Tarvittaessa voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä. Apua voi olla myös polviortoosista, joka keventää rasitusta nivelen siinä osassa, jossa nivelrikkoa on. Vaikeisiin tulehdusoireisiin voidaan harkita kortisonia, jotta harjoittelun aloittaminen olisi helpompaa. Vaikeaa toispuoleista nivelrikkoa sairastaville potilaille, joille konservatiivisesta hoidosta ei ole riittävästi apua, voidaan kokeilla asentoa muuttavaa leikkausta (osteotomiaa). Siinä kuormitus ohjataan terveelle puolelle. Jos nivelrikko on yleistynyt polven koko alueelle, harkittavaksi tulee polven tekonivelleikkaus.

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.