Ulomman sivusiteen vamma (LCL)

MITEN ULOMMAN SIVUSITEEN VAMMA SYNTYY?

LCL-vamman tavallisin syy on nopea kiertoliike tai taklaus esimerkiksi jalkapallossa, käsipallossa, salibandyssa tai jääkiekossa. Ne ovat yleisiä myös laskettelussa.
Vamman voi aiheuttaa polven sisäsyrjään kohdistuva taklaus (polven vääntyminen sisäänpäin eli varusasentoon) tai polven yliojentuminen. LCL-vammat ovat MCL-vammoja harvinaisempia, ja usein vaurio ulottuu myös muihin rakenteisiin, kuten kaksipäiseen reisilihakseen (biceps femoris) ja polvitaivelihakseen (popliteus).

MITKÄ OVAT ULOMMAN SIVUSITEEN VAMMAN OIREET?

Samat kuin MCL-vammoissa eli kipu ja epävakauden tunne (instabiliteetti).

MITEN ULOMMAN SIVUSITEEN VAMMA HOIDETAAN?

Akuutissa vaiheessa vammaa hoidetaan kompressiolla ja kivunlievityksellä. I asteen vammoja hoidetaan liikeharjoitteilla. II asteen vammoissa käytetään lukitsematonta ortoosia kuuden viikon ajan ja lisäksi annetaan fysioterapiaa. III asteen vammat paranevat heikosti. Ne hoidetaan yleensä kiireellisellä leikkauksella, mikäli vamma todetaan kahden viikon kuluessa.

MIKÄ ON ULOMMAN SIVUSITEEN VAMMAN ENNUSTE?

Ennuste on yleensä hyvä, mutta hoitamattomien III asteen vammojen jäljiltä polvi jää usein epävakaaksi paranemisen jälkeen. Tällöin hoitona on ortoosin käyttö liikunnan yhteydessä tai korjausleikkaus.

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.