Sinding-Larsenin tauti (Sinding-Larsen-Johanssonin tauti)

Rasitusvamma, joka ilmenee polvilumpion alakärjessä lumpiojänteen kiinnityskohdassa. Vaivaa esiintyy etenkin 10-11-vuotiailla pojilla ja 9-10-vuotiailla tytöillä. Sinding-Larsenin tautia esiintyy siis hieman nuoremmilla kuin Osgood-Schlatterin tautia, mutta sitä voidaan tavata aina 14-vuotiaaksi saakka. Sitä pidetään hyppääjän polven nuoruusiässä ilmenevänä muotona.

AIHEUTTAJA
Jänteen vetorasitus aiheuttaa ylikuormitustilan, joka saa jänteen syyt repeilemään. Joskus seurauksena voi olla kalkkeumia, jotka näkyvät röntgenkuvassa. Usein vaiva kehittyy runsaasti hyppyjä sisältävässä harjoittelussa, juoksussa tai pallopeleissä.

OIREET
Polvilumpion alakärjen kipu ja arkuus rasituksen aikana ja sen jälkeen.
Levossa kipu häviää.

DIAGNOOSI
Vaiva todetaan esitietojen, lapsen iän ja kliinisen tutkimuksen perusteella. Pidemmälle edenneissä tapauksissa voi joskus näkyä muutoksia sekä tavallisissa röntgenkuvissa että magneettikuvissa.

HOITO
Rasituksen keventäminen, polven hallinta ja polvea vahvistavat harjoitteet. Polven kuormitusta voidaan joskus keventää teippauksen ja polvisuojien avulla.

ENNUSTE
Kuntoutusaika vaihtelee sen mukaan, kuinka kauan oireet ovat kestäneet ennen hoidon aloitusta. Ennuste on kuitenkin hyvä. Useimmiten vaiva paranee kasvun loputtua.

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.