Osgood-Schlatterin tauti (Schlatterin tauti, sääriluun kyhmyn osteokondroosi)

Polvilumpion ja sääriluun kiinnityskohdan rasitusvamma, jota esiintyy yleisimmin 10-14-vuotiailla ja selvästi eniten aktiivisilla liikuntaa harrastavilla pojilla.

AIHEUTTAJA
Jänteen kestokyvyn ylittävä kuormitus. Vaiva kehittyy usein jalkapallossa, salibandyssa, jääkiekossa tai juoksussa.

OIREET
Selvästi sääriluun kyhmyn kohdalle eli polvilumpion kiinnityskohtaan paikallistuva kipu. Jos oireet ovat vaikeita ja kestävät pitkään, sääriluussa voi joskus tuntua kohouma kohdassa, josta jänne on irrottanut paloja. Kipua tuntuu liikunnan aikana ja sen jälkeen, usein molemmissa polvissa.

DIAGNOOSI
Useimmissa tapauksissa vaiva todetaan kliinisessä tutkimuksessa jänteen kiinnityskohdan ollessa kipeä ja koholla. Joskus voidaan ottaa röntgenkuvat, joissa näkyy, onko jänteessä kalkkeumia tai irtokappaleita.

HOITO
Jännettä kuormittavien ja kipua aiheuttavien aktiviteettien välttäminen, harjoitusten vaihtelu ja polven hallinnan parantaminen. Jänteeseen kohdistuvaa kuormitusta voidaan keventää teippauksella tai erityisellä schlatternauhalla. Jos oireet jatkuvat aikuisikään saakka, leikkaushoito voi olla tarpeen, jotta jänteestä saadaan poistettua irtonaiset luunkappaleet ja kalkkeumat.

ENNUSTE
Ennuste on hyvä. Vaiva paranee itsestään. Paraneminen voi kuitenkin olla hidasta sen mukaan, miten kauan oireet ovat kestäneet ja kuinka rasitusta kevennetään kiputason mukaan.

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.