Juoksijan polvi (runner’s knee, iliotibiaalisyndrooma, suoliluu-sääriluusiteen hankausoireyhtymä)

Reisiluun ulkonivelnastan päällä edestakaisin liukuvan jänteen (suoliluu-sääriluuside, tractus iliotibialis eli ITB-jänne) mekaanisesta kulumisesta aiheutuva vaiva.

AIHEUTTAJA
Hankauksen aiheuttama jänteen ylikuormitus. Vaiva kehittyy useimmiten juoksun tai pyöräilyn yhteydessä. Riski on erityisen suuri mäkiä juostaessa. Esiintyvyyttä lisääviä tekijöitä ovat polvien sisäänpäin kääntynyt asento (varusasento eli länkisäärisyys) ja jalan ylipronaatio juostessa (painon asettuminen askeltaessa jalan sisäsyrjälle).

OIREET
Juostessa ilmenevä polven ulkosyrjän kipu, joka pahenee ja tekee juoksemisen lopulta mahdottomaksi. Kipua tuntuu etenkin polven ollessa 20-30 asteen kulmassa. Levossa kipu häviää.

DIAGNOOSI 
Vaiva todetaan tyypillisen oirekuvan perusteella: polven ulkosyrjän kipu, joka pahenee juostessa tai pyöräillessä. Reisiluun ulkonivelnastan painaminen polviniveltä taivutettaessa ja ojennettaessa provosoi voimakasta kipua (Noblen kompressiotesti). Epäselvissä tapauksissa voidaan tehdä magneettikuvaus, jossa saattaa näkyä turvotusta ja muita muutoksia kyseisellä alueella.

HOITO
Ensisijaisia keinoja ovat harjoitusten vaihtelu ja oireita aiheuttavien pitkien suoritteiden välttäminen. ITB-jänteen venyttelystä ja pehmytkudoskäsittelystä (foam roller -rullalla) voi olla apua. On myös hyvä tutkia jalkaterän asento ja sen korjauksen tarve. Jos oireet jatkuvat 3-6 kuukauden hoidon jälkeenkin, voidaan harkita leikkaushoitoa. Leikkauksessa ITB-jännettä pidennetään hankauksen vähentämiseksi.

ENNUSTE
Ennuste on hyvä. Useimmilla potilailla harjoitusten vaihtelun ja fysioterapian yhdistelmä helpottaa oireita selvästi. Leikkaushoito on hyvä vaihtoehto, jos venyttelyllä ja rullakäsittelyllä ei saada hoitovastetta.

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.