Plica-oireyhtymä (polven nivelkalvopoimu)

AIHEUTTAJA
Nivelkalvo voi suurentua polvinivelen ylikuormituksen tai vamman seurauksena. Vaiva on yleinen jalkapallon ja salibandyn pelaajilla sekä juoksijoilla.

OIREET
Polvea koukistaessa polvilumpion sisäsivulla tuntuva kipu. Usein esiintyy polven naksumista ja joskus lukkiutumista. Kipu yltyy liikunnan aikana tai sen jälkeen. Oireet muistuttavat nivelkierukkavammojen oireita.

DIAGNOOSI
Plica-oireyhtymä todetaan esitietojen ja kliinisen tutkimuksen perusteella. Yleensä polvilumpion sisäsyrjällä on paikallista arkuutta, ja nivelkalvopoimun voi tuntea polvea taivuttaessa/ojentaessa. Usein magneettikuvauksesta saavaan diagnoosia tukevaa tietoa, mutta diagnoosia ei voida sulkea pois, vaikka magneettilöydöksiä ei olisi.

HOITO
Ensisijaisena hoitona on fysioterapia, jolla pyritään vahvistamaan lihaksia ja parantamaan polven hallintaa. Yksittäisissä tapauksissa voidaan antaa tulehduskipulääkkeitä tai kortisonipistos. Jos plica-oireet eivät parane harjoittelusta huolimatta, voidaan tehdä tähystysleikkaus, jossa paksuuntunut nivelkapseli poistetaan.

ENNUSTE
Yksittäistapauksissa mekaaninen kuluminen voi aiheuttaa rustovaurioita polvilumpion sisäsyrjän alaosaan. Useimmiten pysyviä oireita ei kuitenkaan jää, ja harjoittelulla tai leikkauksella saadaan hyvä hoitotulos.