Polvilumpion sijoiltaanmeno (patellaluksaatio)
Polvilumpion sijoiltaanmeno on erityisen yleinen vaiva nuorilla (teini-ikäisillä ja noin 20-vuotiailla). Esiintyvyys on tytöillä suurempi kuin pojilla. Urheilijoilla vamma on kuitenkin yleisempi miehillä kuin naisilla. Altistavia tekijöitä ovat yliliikkuvuus, matala reisiluun ura, suurentunut Q-kulma ja polvilumpion korkea sijainti.
MITEN POLVILUMPPIO VOI SIJOILTAANMENNÄ?
Polven vääntyminen ulospäin (valgusasentoon) ja/tai taivutetun polven kiertyminen. Usein vamma syntyy jalkapallossa, käsipallossa, voimistelussa tai tanssissa.
MITKÄ OVAT PATELLALUKSAATION OIREET?
Potilaasta tuntuu, että polvilumpio siirtyy pois paikaltaan. Polven sijoiltaanmeno tapahtuu aina nivelestä ulospäin (lateraalisesti). Vammaan liittyy voimakasta kipua ja turvotusta.
MITEN PATELLALUKSAATIO DIAGNOSTISOIDAAN?
Vamma todetaan esitietojen perusteella ja sulkemalla muut vammat pois. Yleensä polvilumpio ei ole enää sijoiltaan tutkimushetkellä, vaan se asettuu itsestään paikoilleen polvea suoristettaessa. Magneettikuvassa voi näkyä turvotusta ja sijoiltaanmenolle tyypillisiä nivelsidevaurioita lumpion sisäpuolella. Magneettitutkimus auttaa myös sulkemaan pois mahdolliset rustovauriot.
MITEN PATELLALUKSAATIO HOIDETAAN?
Akuuttivaiheessa polvilumpion ollessa sijoiltaan se on asetettava takaisin paikoilleen ojentamalla polvea ja painamalla lumpiota samalla kevyesti ulkopuolelta. Tämän jälkeen käytetään elastisia sidoksia, ja polvea voi kuormittaa kipurajaan asti. Potilaalta otetaan tavalliset röntgenkuvat luuvaurioiden ja irtokappaleiden poissulkemista varten. Epäselvissä tapauksissa tehdään magneettikuvaus. Jos potilas on nuori ja kyseessä on ensimmäinen sijoiltaanmeno, hoitoina voivat olla polvilumpiota tukevan (stabiloivan) ortoosin ympärivuorokautinen käyttö ja fysioterapia.
Jos sijoiltaanmeno toistuu fysioterapiasta ja polvilumpiota stabiloivasta ortoosista huolimatta, tarvitaan leikkaushoitoa.
MIKÄ ON PATELLALUKSAATION ENNUSTE?
Ennuste on yleensä hyvä. Jos lihasharjoittelu tai ortoosi ei riitä, epävakaus saadaan yleensä korjattua leikkauksella.
Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.