Pes anserinus -alueen bursiitti (hanhenjalkakalvon limapussin tulehdus)

Rasitusvamma/tulehdus, joka ilmenee kolmen jänteen kiinnityskohdassa, joita kutsutaan muotonsa vuoksi hanhenjalkakalvoksi. Syvällä jänteiden ympärillä sijaitseva limapussi vähentää kitkaa jänteiden liukuessa.

AIHEUTTAJA
Ylikuormitus, harjoitusmäärän äkillinen lisäys. Esiintyvyyttä lisäävä tekijä on polvien ulospäin kääntynyt asento (valgusasento eli pihtipolvisuus). Joskus limapussin tulehdus esiintyy samanaikaisesti MCL-vamman kanssa.

OIREET
Pistemäinen kipu, joka paikallistuu sääriluun sisäsyrjälle. Kipua tuntuu tuolilta noustessa, ja se pahenee portaissa.

DIAGNOOSI
Tutkimuksessa todetaan selkeää arkuutta jänteen kiinnityskohdassa. Joskus alue on myös turvoksissa. Muissa tutkimuksissa ei yleensä todeta epävakautta (instabiliteettia) tai muita löydöksiä. Magneettikuvissa voi näkyä jänteiden alapuolista turvotusta. Alue voidaan puuduttaa paikallisesti, minkä jälkeen polvea provosoimalla tutkitaan, häviävätkö kivut.

HOITO
On suositeltavaa vaihdella harjoituksia ja pyrkiä välttämään kipua aiheuttavia aktiviteetteja. Jänteisiin kohdistuvat harjoitteet ja polven hallinta ovat ensisijaisia hoitokeinoja. Osalla potilaista paikallisella kortisonipistoksella saadaan hyvä hoitovaste. Kortisoni pistetään limapussiin. Liian lähelle ihon pintaa pistettynä se voi aiheuttaa ihoatrofiaa, jonka seurauksena ihoon syntyy kosmeettista haittaa aiheuttava kuoppa.

ENNUSTE
Vaaraton vamma, jolla ei ole pysyviä haittoja. Oikeaan diagnoosiin pääseminen voi olla haastavaa, ja jos oireet kestävät pitkään ennen hoidon aloitusta, paraneminen voi viedä aikaa. Moni kokee harjoitusohjelman ja kortisonin yhdistelmän parantavan tilannetta.

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.