Patellofemoraalinen kipuoireyhtymä (PFSS, polven etuosan kipu)
Patellofemoraalinen kipuoireyhtymä on yleisin polven etuosan kipua aiheuttava tekijä aktiivisesti liikkuvilla nuorilla. Sitä esiintyy 15-30-vuotiailla miehillä ja naisilla, mutta erityisen yleinen se on teini-ikäisillä naisilla. Vaivan uskotaan aiheutuvan polvilumpion ja reisiluun välisen nivelen ylikuormituksesta. Tähän on monia mahdollisia syitä, kuten lihasten jäykkyys ja heikkous, polvinivelen ja nilkan virheasennot sekä raskas kuormitus.
MITKÄ OVAT PATELLOFEMORAALINEN KIPUOIREYHTYMÄN OIREET?
Polvilumpion alapuolelle tai ympärille paikallistuva kipu. Kipua voi tuntua esimerkiksi polvea koukistaessa/ojentaessa, hypätessä tai portaissa, sekä istuttaessa pitkään polvet koukussa. Joskus polvi voi natista liikkeen aikana.
MITEN PATELLOFEMORAALINEN KIPUOIREYHTYMÄ DIAGNOSTISOIDAAN?
Kyseessä on vaikeasti määriteltävä tila, joka todetaan poissulkumenetelmällä. Perusteellisten esitietojen ja kliinisen tutkimuksen avulla saadaan usein melko varma diagnoosi. Joskus muiden syiden poissulkemiseksi tehdään magneettikuvaus.
MITEN PATELLOFEMORAALINEN KIPUOIREYHTYMÄ HOIDETAAN?
Ensisijaisena hoitona on konservatiivinen hoito, johon kuuluu yksilöllinen kuntoutus. Oireyhtymän taustasyyt selvitetään, ja löydösten perusteella laaditaan harjoitteluohjelma. Yleensä on tärkeää keventää rasitusta kiputason mukaan. Myös jalkaterän asento on hyvä tutkia pohjallisten tarpeen selvittämistä varten.
MIKÄ ON PATELLOFEMORAALINEN KIPUOIREYHTYMÄN ENNUSTE?
Ennuste on pääsääntöisesti hyvä, mutta joissakin tapauksissa hoito voi olla vaikeaa ja kestää useita vuosia. Oireyhtymä on täysin vaaraton, mutta kipu voi hankaloittaa elämää.
Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.