Eturistisiteen vamma

Polvinivelessä on kaksi ristisidettä, jotka auttavat vakauttamaan (stabiloimaan) polven ja pitävät reisi- ja sääriluun yhdessä. Tavallisin vamma on eturistisiteen katkeaminen.

ESIINTYVYYS
Eturistisiteen vammoja esiintyy kaikenikäisillä, mutta kaikkein yleisimpiä ne ovat aktiivisesti urheilevilla 14-30-vuotiailla. Vamma syntyy tavallisesti urheillessa, esimerkiksi jalkapallossa, salibandyssa, käsipallossa tai laskettelussa.

AIHEUTTAJA
Vääntyminen, yliojentuminen, taklaus tai äkkipysähdys.

OIREET
Usein potilaasta tuntuu, että jotain menee rikki ja polvesta kuuluu poksahtava tai napsahtava ääni. Kipu on yleensä voimakasta ja polvi turpoaa kuuden tunnin kuluessa. Usein potilas myös kokee, että polvi on epävakaa ja voi pettää alta.

DIAGNOOSI
Vamma todetaan tyypillisen oirekuvan, polven stabiliteetin kliinisen arvioinnin ja usein myös magneettikuvauksen perusteella.

HOITO
Akuutissa vaiheessa hoitona ovat elastiset sidokset, jotka vähentävät turvotusta. Tämän jälkeen polvea voi kuormittaa kipurajaan asti tutkimuksia odotellessa. Kipua ja turvotusta voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeellä (ibuprofeeni, diklofenaakki, naprokseeni). Liikkuvuuden ja lihastoiminnan palautumisen kannalta on tärkeää aloittaa fysioterapia varhain. Myöhemmässä vaiheessa arvioidaan leikkaushoidon tarve ottaen huomioon potilaan vaatimukset polven toiminnalle, vamman aste ja potilaan ikä. Yleensä leikkaushoito on melko todennäköisesti tarpeen, jos potilas haluaa jatkaa urheilua lajissa, jossa keho kääntyy paikallaan olevan jalan varassa. Tämä koskee esimerkiksi jalkapalloa, salibandya ja käsipalloa.

ENNUSTE
Eturistisiteen vamma lisää nivelrikon (artroosin) riskiä. Siksi on erityisen tärkeää varmistaa harjoittelun, ortoosin tai leikkauksen avulla, että polvi kestää kaikki halutut aktiviteetit. Jos polvi pettää edelleen, voi syntyä uusia vaurioita. Ne kiihdyttävät nivelrikon kehittymistä, ja seurauksena on jäykistymistä ja särkyä.

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.