Juoksijan polvi (iliotibiaalisyndrooma - ITBS)

Juoksijan polvi on kipeä polven ulkosivulla, ja se on peitinkalvon, luukalvon tai limapussin liikarasitusvamma, joka syntyy etenkin juoksussa tai hyppyurheilulajeissa. Lepo, vaihtoehtoinen harjoittelu ja venyttely auttavat kipuun.

Kitkaa syntyy, kun sidekudos hankaa edestakaisin reisiluun ulkonemaan kolmenkymmenenviiden asteen kulmassa. Liikarasituksessa syntyy ärsytystä sidekudokseen, ärsytystä ja tulehdusta sidekudoksen alla olevaan pehmytkudokseen sekä tulehdusta nystyrän yläpuoliseen luukalvoon, mikä aiheuttaa kipua.

Rasitus on suurempaan juoksijoilla, jotka eivät pidä lantiota vakaana vaaka-asennossa juoksun aikana, ja niillä, jotka juoksevat suurella lantion ja jalan kulmalla.

Juoksijan polvesta kärsivät ovat ennen kaikkea juoksijoita, pyöräilijöitä ja muiden kestävyyslajien harrastajia. Juoksijan polven saa kovasta harjoittelusta, jossa juostaan paljon mäkiä ja portaita. Juoksijan polven riski on suurempaa niillä, joilla on korkea tai matala jalkapöytä, ylipronaatio, eripituiset jalat, epätasainen lihaksisto ja juoksutyyli.

Oireet

Kipu tuntuu polvinivelen ulkosivulla, koko yläraajan ulkosivulla tai se säteilee alas alaraajaan. Kipu tuntuu treeneissä aluksi lievänä, mutta se on jäljellä vahvempana treenien jälkeen. Kipu häipyy usein muutaman päivän jälkeen, mutta tulee takaisin, kun treenit aloitetaan uudelleen. Kivun paheneminen voi pakottaa lopettamaan treenit, ja joskus polven ulkosivun sidekudokseen muodostuu turvotusta.

Hoito

Jopa 94 % kaikista paranevat ilman leikkaushoitoa levolla, venyttelyllä ja fysioterapialla. Joissakin tapauksissa kortisoni-injektio voi olla tarpeellista, ja harvoissa tapauksissa on tehtävä sidekudosta venyttävä leikkaus.

Usein aloitetaan korjaamalla jalan, nilkan tai säären virheasento ortopedisillä pohjallisilla. Vamman katsotaan esiintyvän yleisesti juoksijoilla, joilla on tietty juoksutyyli, ja siinä tapauksessa voivat juoksutyylin analysointi ja juoksutekniikan harjoittelu olla avuksi.

Terveydenhuolto voi tarjota reiden ulkosivun pitkiä sidekudossäikeitä venyttävää hierontaa, paineaaltohoitoa ja kortisoni-injektioita.

Mitä voin tehdä itse?

Lepäämällä kivun aiheuttamasta liikunnasta voit yrittää parantaa vammaa itse. Sinun ei tarvitse luopua kaikesta harjoittelusta, vaan muuttaa treenirutiineja tai treenimuotoa ja välttää maastotreenejä. Reiden ulkosivun pitkien sidekudossäikeiden venyttäminen on tärkeää treenien jälkeen!

Käänny terveyskeskuksen ja/tai fysioterapeutin puoleen, jos kipu ei häviä itsestään.

Miten voin ennaltaehkäistä juoksijan polven?

Monet tekijät vaikuttavat siihen, mutta tärkeintä on, että pidät silmällä harjoitusmäärää ja sitä, miten lisäät harjoitusta - mitä hitaammin sitä pienempi on vamman riski. Hyvä lihastasapaino ja jalan alaosan venyttely on tärkeää.

Juoksutekniikalla on myös merkitys, ja sitä voidaan tarkkailla juoksuanalyysillä, joka osoittaa, täytyykö sinun korjata juoksutyyliäsi. Sinun täytyy tarkistaa juoksukenkäsi ja pohjalliset ja katsoa, kompensoivatko ne mahdollisesti suuren ylipronaation, erityisesti korkean tai matalan ja jalkapöydän sekä eripituiset jalat.

Viitteet

  • Richard Ellis, Wayne Hing, Duncan Reid. Iliotibial band friction syndrome - A systematic review.
  • Razib Khaund, Sharon H Flynn. Iliotibal Band Syndrome: A Common Source of Knee Pain. American Family Physician.
  • Nemeth WC, Sanders BL. The lateral synovial recess of the knee: Anatomy and role in chronic Iliotibial band friction syndrome. Arthroscopy.
  • Ombregt, Bisschop ja J. ter Veer. A System of Orthopaedic Medicine, second edition. 2003.
  • Roald Bahr ja Sverre Maehlum. Förebygga, behandla, rehabilitera idrottsskador. Sisu idrottsböcker, 2004.

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.