Nivelkierukkavamma

Polvinivelessä on kaksi puolikuun muotoista sidekudoslevyä, jotka ovat sääriluun yläpuolella. Näitä sidekudoslevyjä kutsutaan nivelkierukoiksi. Puhutaan niin kutsutusta ulkosivun nivelkierukasta, joka on polvinivelen siinä osassa, joka on ulospäin toisesta säärestä. Toinen, niin kutsuttu sisäsivun nivelkierukka on polvinivelen siinä osassa, joka on sisäänpäin toista säärtä vasten.

Nivelkierukan tehtävänä on ennen kaikkea vaimentaa iskuja. Se keventää säären kuormitusta käveltäessä ja juostessa. Jos meillä ei olisi nivelkierukoita, säären rusto kuormittuisi liikaa. Nivelkierukat stabiloivat myös polvea.

Nivelkierukkavammat syntyvät useimmiten silloin, kun polvi vääntyy, samalla kun sitä taivutetaan. Silloin nivelkierukat voivat jäädä puristuksiin reisiluun ja sääriluun väliin ja revetä.

Heti vamman jälkeen on vaikea arvioida, onko kyseessä nivelkierukkavamma vai onko polvi lukkiutunut. Se voi turvota, mutta turvotusta ei esiinny aina. Nivelkierukkavamman klassiset oireet eivät esiinny heti vamman jälkeen.

Oireet

Klassiset oireet ilmenevät jalan taivutuksessa, esimerkiksi kun olet ollut kyykyssä, polvi lukkiutuu eikä sitä voida ojentaa. Se johtuu siitä, että nivelkierukka on haljennut ja sen kappaleita on jäänyt kiinni niveleeseen. Polvea voi painella hieman polvinivelestä, jolloin se vapautuu, niin että säären voi ojentaa taas.

Nivelkierukkavamman oireena voi olla rasituskipu ja sen jälkeen turvotus polvessa. Ajoittainen pistävä kipu, joka pahenee rasituksessa, on selvä oire, erityisesti kun polviniveltä kierretään. Monet tuntevat kipua esimerkiksi silloin, kun he vaihtavat asentoa sängyssä tai kävelevät portaita.

Akuutissa vammassa polvi turpoaa ensimmäisen tunnin aikana, ja sen jälkeen jotkin tuntevat, että nivel napsahtelee kävelyn aikana. Polvi voi myös lukkiutua, jos rustosta on irronnut kappaleita tai nivelkierukka on revennyt. Polvi lukkiutuu yhtäkkisesti ja se on erittäin kipeä. Jos koet tällaista, sinun tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.

Nivelkierukkavammoja esiintyy ennen kaikkea urheilijoilla, erityisesti kontaktilajeissa, kuten käsipallossa ja jalkapallossa. Vamma on akuutti tai kehittyy pidemmän ajan sisällä. Nivelkierukkavammat syntyvät useimmiten silloin, kun polvi vääntyy, samalla kun sitä taivutetaan.

Jos se kehittyy pidemmän ajan sisällä, syynä on usein asteittainen kuluminen ja polven nivelrikko. Nivelkierukka menettää elastisuuttaan ja joustavuuttaan vuosien myötä ja on silloin herkempi kulumiselle.

Hoito

Varaa aika fysioterapiasta, jotta saat apua harjoitusohjelman laatimiseen, kuormituksen keventämiseen ja polviniveltä ympäröivien lihasten kehittämiseen. Nivelkierukan lievä vamma paranee usein itsestään muutaman kuukauden sisällä.

Vakavimmissa nivelkierukkavammoissa, jotka aiheuttavat pitkäaikaisia vaivoja, tarvitaan joskus leikkaushoitoa. Siinä tapauksessa nivelkierukkavamma on osa polven nivelrikkoa ja sitä ei leikata, vaan hoidetaan nivelrikkoa.

Mitä voin tehdä itse?

Sovella RICE-periaatetta vamman jälkeen

  • Pidä jalka levossa (rest).
  • Käsittele vahingoittunut alue kylmällä (ice)
  • Aseta paineside vahingoittuneelle alueelle (compression)
  • Pidä jalkaa kohoasennossa (elevated)

Yritä olla rasittamatta polvea, jos siinä on kipua. Se on usein riittävää, jotta vamma voi parantua itsestään. Avusta parantumisprosessia tarvittaessa polvituella/polviortoosilla.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos kivut ovat voimakkaita tai jatkuvia.

Alla olevasta linkistä löydät tietoja meidän DONJOY-ortooseistamme.

LINKKI DONJOYN ERI POLVIORTOOSIEN VALIKOIMAAN

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.