Nivelsidevamma

Polvinivelessä on 4 nivelsidettä: yksi polven sisäsivulla ja yksi ulkosivulla, niin kutsutut kollateraaliligamentit, sekä etu- ja takanivelside. Kollateraaliligamentit varmistavat polven sivustabiliteetin, mikä tarkoittaa, että polvi ei petä eikä anna periksi, kun siihen kohdistuu sivuittaisia voimia.

Sisäpuolen sivunivelside koostuu ulommasta pitkästä osasta ja sisemmästä lyhyestä osasta, joka on yhteydessä sisänivelkierukkaan. Sen vuoksi sisäpuolen sivunivelsiteiden vammoissa on samanaikaisen sisänivelkierukan vaurion riski. Ulkopuolen sivunivelside on kapeampi kuin sisäpuolen, eikä sillä ole yhteyttä nivelkierukkaan.

Ristiside ylläpitää polven stabiilisuutta etu- ja takasuunnassa. Eturistiside huolehtii siitä, että alaraaja ei liu'u eteenpäin suhteessa reisiluuhun. Takaristiside estää sen, että alaraaja liukuu taaksepäin suhteessa reisiluuhun.

Yleisten nivelsidevammojen syyt ovat usein yhteydessä eri urheilulajeihin. Sisäpuolen sivunivelsiteen vammat ovat yleisiä hiihdossa.

Nivelsidevammat syntyvät usein eri urheilulajeissa esiintyvissä liikkeissä, esimerkiksi jalkapallo-ottelujen taklauksissa tai hiihdossa, käsipallossa tai sulkapallossa. Polven nivelside vahingoittuu eniten silloin, kun polvi kuormittuu koukussa.

Oireet

Polveen syntyy voimakas kipu heti vamman jälkeen. Kipu on usein lievempää, kun nivelside on mennyt kokonaan poikki eikä vain repeytynyt osittain. Usein polven ulkosivulle muodostuu arka turvotus. Lääkäri tai fysioterapeutti tekee diagnoosi testaamalla polven liikkuvuuden ja stabiilisuuden. Diagnoosin voi varmistaa magneettikuvauksella tai artroskopialla eli tähystyksellä.

Sivunivelvammat jaetaan aseteisiin I-III. Jako tehdään nivelraon asteiden mukaan rasituskokeessa. Asteissa II ja III on usein monia vammoja, sillä useampi jänne voi olla vahingoittunut.

I-asteen vammoissa nivelside on usein venynyt ja paranee ajan myötä. Tässä tapauksessa on tärkeää varoa rasitusta ja sovittaa harjoitus jonkin aikaa.

II-asteen vammoissa auttaa muutaman viikon ajan polvituki/ortoosi, joka avustaa polvinivelen täyteen liikkuvuuteen.

III-asteen vammassa on usein monia polvivammoja, ja hoito riippuu kokonaisvammasta. Tässä on tärkeää käyttää polvitukea/ortoosia, joka avustaa polvinivelen sen täyteen liikkuvuuteen. Leikkaushoito ei ole osoittanut parempia tuloksia kuin konservatiivinen hoito.

Kuntoutusvaiheessa on tärkeää harjoittaa voimaa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Fysioterapian voi tarvittaessa aloittaa kahden viikon kuluttua vammasta.

Hoito

Monilla potilailla on niin kovia kipuja, että vammaa on vaikea arvioida heti. Toisilla potilailla vammat voivat olla vähäisempiä ja siten vaikeasti tulkittavissa.

Ensiapu vahinkopaikalla - RICE-periaatteella

  • R - pidä jalka levossa (rest).
  • I - käsittele vahingoittunut alue kylmällä (ice)
  • C - aseta paineside vahingoittuneelle alueelle (compression)
  • E - pidä jalkaa kohoasennossa (elevated)

Lievempiä vammoja voidaan hoitaa harjoituksella. Jos epäillään, että nivelside on vahingoittunut, annetaan lähete ortopedian erikoislääkärille, joka tutkii vamman ja määrittää, onko leikkaus tarpeellinen. Kuntoutuksessa harjoitetaan voimaa, liikkuvuutta ja stabiilisuutta. Fysioterapian voi aloittaa, kun kipu sallii, tavallisesti kahdesta neljän päivän jälkeen leikkauksesta.

Riippumatta leikkauksen tarpeellisuudesta monien polvi paranee. Osa voi tuntea polvessa jonkinlaista epävakautta ja ehkä jäykkyyttä. On tärkeää varoa, että vamma ei uusiudu, joten kuntoutus on erittäin tärkeää!

Mitä voin tehdä itse?

Ensiapu vahinkopaikalla - RICE-periaatteella

  • R - pidä jalka levossa (rest).
  • I - käsittele vahingoittunut alue kylmällä (ice)
  • C - aseta paineside vahingoittuneelle alueelle (compression)
  • E - pidä jalkaa kohoasennossa (elevated)

Kuormituksen keventäminen on yleensä tarpeellista. Polvea täytyy suojata kuormitukselta, kun tunnetaan kipua. Se riittää usein toimenpiteenä, ja polvi paranee itsestään. Voi tarvittaessa suojata vahingoittunutta polvea polviortoosilla. Kun kyseessä on pitkäaikainen vamma, voit aloittaa reisilihasten rasitusharjoitukset, jotta ne eivät heikkene. Kipuvaiheessa se on helpointa jännittämällä reisilihaksia niin paljon kuin mahdollista polven ollessa ojennettuna. Pidä jännitystä yllä 10 sekuntia ja rentouta sen jälkeen muutaman sekunnin ajan ja toista harjoitus. Tee tämä harjoitus noin 10 kertaa peräkkäin, noin 1 kerran tunnissa. Jos sinulla on voimakasta tai jatkuvaa kipua, hakeudu lääkärin puheille niin pian kuin mahdollista.

Alla olevasta linkistä löydät tietoja meidän DONJOY-ortooseistamme.

LINKKI DONJOYN ERI NIVELSIDEVAMMASSA KÄYTETTÄVIEN ORTOOSIEN VALIKOIMAAN 

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.