Polven rusto

Rustovauriot voivat syntyä ruston kulumien tai yhtäkkisen liikakuormituksen vaikutuksesta. Mainitsemme tässä vain rustovauriot, jotka ovat syntyneet yhtäkkisen tapahtuman / onnettomuuden seurauksena.

Rustovauriot voivat syntyä muiden polvivaurioiden, esimerkiksi nivelkierukka- tai ristisidevammojen yhteydessä. Vaurio syntyy usein, kun taivutettu polvi kuormittuu paljon. Vaurio voi syntyä myös, kun hypätään tai tullaan alas polvi taivutettuna. Siinä voi vaurioitua sekä rusto että luu.

Oireet

Pelkästään ruston vaurio voi oireilla etupäässä kuormituskipuna. Joskus se tuntuu vain tietyissä kuormitustilanteissa riippuen siitä, missä kohtaa polvea vaurio on. Kun polvessa on rustovamma, se pysyy usein turvonneena liikuttaessa. Joissakin tapauksissa voi esiintyä tunnetta, että polvi liikkuu epätasaisesti, kun sitä taivutetaan tai ojennetaan.

Jos rustosta irtoaa kappale, jota ei poisteta välittömästi, irtokappale voi liikkua polvinivelessä. Se voi jäädä kiinni ja aiheuttaa kipua. Se tuntuu siltä kuin polvi olisi lukossa. Se voi aiheuttaa myös tunnetta, että polvessa napsahtelee, sekä turvotusta. Tällaista tilaa kutsutaan nivelhiireksi. Hoito koostuu siitä, että irtokappale yritetään asettaa takaisin paikoilleen tai tavallisemmin, että irtokappale poistetaan tähystysleikkauksessa. Jos irtokappale (nivelhiiri) koostuu vain rustosta, sitä ei havaita röntgenissä. Jos irtokappale koostuu luusta, se näkyy röntgenkuvassa.

Hoito

Kuormituksen keventäminen on yleensä tarpeellista. Polvea täytyy suojata kuormitukselta, kun tunnetaan kipua. Se riittää usein toimenpiteenä, ja polvi paranee itsestään.

Mitä voin tehdä itse?

Jos kipu on voimakasta tai jatkuvaa, hakeudu lääkärin puheille niin pian kuin mahdollista.

Alla olevasta linkistä löydät tietoja meidän DONJOY-ortooseistamme.

LINKKI DONJOYN ERI POLVIORTOOSIEN VALIKOIMAAN

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.