Mitä on polvikipu?

Polvikipu voi syntyä monesta eri syystä. Polvet ovat isoja niveliä, jotka altistuvat suurelle rasitukselle. Polvinivelessä on luita ja rustoja, nivelkalvoja, nivelkierukoita, nivelsiteitä ja limapusseja. Polvinivelen ympärillä on lisäksi jänteitä ja lihaksia. Kaikki nämä erilaiset rakenteet voivat aiheuttaa polvikipua. Kuinka yleistä polvikipu on?

Kuinka yleistä polvikipu on?

Polvikivuista kärsivien potilaiden määrä suurenee. Se voi johtua urheiluvammoista käsipallossa, jalkapallossa ja hiihdossa sekä yksipuolisesta kuormituksesta. Eräässä tutkimuksessa 30 % naisista ja 25 % miehistä ilmoittivat, että heillä on ollut polvikipuja joskus 12 edellisen kuukauden aikana. 80 prosentilla kouluikäisistä lapsista on ollut polvikipuja. Heistä on 15 % käynyt sen vuoksi lääkärissä. Iäkkäillä naisilla on polvikipuja useammin kuin iäkkäillä miehillä. 1-2 % potilaista valittavat polvikivuista.

Miten polvikipu syntyy?

Ylikuormitus voi aiheuttaa tulehduksia jänteissä, jännekiinnikkeissä ja limapusseissa, myös luuta ja rustot voivat ylikuormittua. Kulumat voivat aiheuttaa kalkkeutumista luussa ja rustossa. Reumaattiset sairaudet voivat tuhota nivelen rakenteita: nivelkalvoja, luita ja rustoja. Sellaiset vammat kuin nivelsidevammat, nivelkierukkavammat ja repeämiä.

Polvikivun tavalliset syyt

Kuluma polvilumpiossa (polvinivelrikko)
Tämäntyyppinen kuluma on yleistä 40 ikävuoden jälkeen. Tämän yhteydessä on kipuja polven etuosassa. Kivut esiintyvät usein silloin, kun kävellään mäkisessä maastossa ja istutaan polvet taivutettuina.

Polvinivelen tulehdus (artriitti)
Sen syynä voivat olla erilaiset sairaukset bakteerien kanssa tai ilman. Tulehduksien vuoksi tunnetaan kipua, polvi tuntuu lämpimältä, ja polvinivelen liikkuvuus on huonontunut.

Luun ja ruston tulehdus (osteokondroosi)
Nivelrusto ja luunpalaset voivat irtautua nivelpinnasta sekä aiheuttaa kipuja ja lukkiutumia, kun ne jäävät kiinni nivelpintoihin. Siitä kärsivät potilaat ovat yleensä 15-20 vuotiaita. Usein nivelessä on ollut aikaisempia vammoja. Polvessa tunnetaan lukkiutumia, kipuja, lonksumista ja turvotusta

Eturistisiteen vamma
Vakava polvivamma, joka syntyy usein silloin, kun polvi kiertyy jalan pysyessä alustalla. Vamma syntyy usein urheilun yhteydessä sekä aiheuttaa särkyä ja lonksumista.

Takaristisiteen vamma
Vakava polvivamma, joka syntyy usein silloin, kun polvi kiertyy jalan pysyessä alustalla. Vamma syntyy usein urheilun yhteydessä sekä aiheuttaa särkyä ja lonksumista.

Ulkonivelsiteen vamma
Polvivamma syntyy usein silloin, kun sääri taipuu sisäänpäin ja polvinivelen ulkopuoli ojentuu. Vamma syntyy usein urheilun yhteydessä sekä aiheuttaa särkyä ja heikkouden tunteen polvessa.

Sisänivelsiteen vamma
Polvivamma syntyy usein silloin, kun sääri taipuu ulospäin ja polvinivelen sisäpuli ojentuu. Tämäntyyppinen vamma syntyy usein urheilun yhteydessä sekä aiheuttaa särkyä ja tunnottomuutta polvessa.

Miten voin itse lieventää polvikipua?

Polven kuormituksen keventäminen on tavallisesti tarpeellista. Polvea täytyy suojata kuormitukselta, kun tunnetaan kipua. Se riittää usein, polvi paranee itsestään. Nelipäistä reislihasta voidaan myös harjoittaa siten, että reisilihaksia jännitetään monta kertaa päivän aikana, ilman että polvea taivutetaan. Mietoja kipulääkkeitä voidaan ottaa tarvittaessa, esimerkiksi ibuprofeenia tai parasetamolia. Ylipainoisten kannattaa laihduttaa. Ehkä sinun tarvitsee vaihtaa urheilukengät.

Milloin minun tulee hakeutua hoitoon polvikivun vuoksi?

Vamman yhteydessä saadaan yleensä lähete sairaalaan röntgentutkimusta ja tarvittaessa ortopedian kirurgin lausuntoa varten. Fysioterapeutti pystyy käsittelee kuormituskivun useimmissa tapauksissa.

  • Lääkärin tulee tutkia nopeasti akuutit vammat, joiden yhteydessä on kovaa polvikipua.
  • Lääkärin tulee tutkia lievemmät, mutta pitkäaikaiset polvikivut.

Lääkärintarkastukset

Polvinivelen tutkimuksessa lääkäri voi tunnustella niveleltä ympäröivät rakenteet, tutkia jäntevyyttä ja liikkuvuutta, tutkia nivelsidevammojen, nivelkierukkavammojen tai muiden nivelsidevammojen oireita. Joskus lääkärin täytyy ottaa nivelnestenäyte. Se tehdään, kun nestettä on keräytynyt paljon tai kun nivelnesteen tutkimiselle on muuta tarvetta.

Mitä lääkäri sanoo?
Lääkärin polvivamman yhteydessä esittämiä kysymyksiä:

  • Milloin olet satuttanut itsesi?
  • Missä on kipua?
  • Miten olet satuttanut itsesi?
  • Missä asennossa polvi oli ja miten ärtynyt se on?
  • Oliko se kontaktivamma? Miten?
  • Onko polvi ollut turvoksissa? Miten pian polvi turposi?
  • Tunsitko tai kuulitko pamauksen vahingon sattuessa?
  • Onko polvi ollut lukossa? (se tarkoittaa, että polviniveltä ei voida ojentaa)
  • Onko kyykkiminen vaikeaa?

Lääkärin esittämiä kysymyksiä, jos kyseessä ei ole vamma:

  • Kuinka kauan kipua on ollut?
  • Missä on kipua?
  • Teetkö seisomatyötä?
  • Harjoitatko aktiviteetteja, joissa seisot paljon? Juoksu, painonnosto, pyöräily jne.
  • Onko sinulla vaikeuksia kävellä portaita ylös ja alas?
  • Onko sinulla vaikeuksia hypätä?
  • Tunteeko lapsi kipua sen jälkeen, kun hän on ollut fyysisesti aktiivinen?
  • Häviääkö kipu levossa?
  • Onko sinulla kipuja muissakin nivelissä kuin vain polvessa?
  • Esiintyykö suvussasi reumasairauksia?
  • Onko sinulla jokin reumasairaus tai muu sairaus?

Muut tutkimukset

Jos lääkäri epäilee, että kyseessä on jokin perussairaus, otetaan verikoe. Polvivamman selvityksessä käytetään seuraavia tutkimuksia: röntgen, CT-kuvaus, MR-kuvaus sekä tarvittaessa nivelen tähystys.

Alla olevasta linkistä löydät tietoja meidän DONJOY-ortooseistamme.

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.