Bakerin kysta

Bakerin kysta tarkoittaa, että sinulla on suurentunut limapussi (bursa) polvinivelen takasivulla. Se voi esimerkiksi turvota polvitaipeessa tulehduksen seurauksena. Jos kysta puhkeaa, voi ilmaantua äkillistä voimakasta kipua polven takasivulla. Iso Bakerin kysta voi aiheuttaa turvotusta polvitaipeessa, joka voi kiristää ja olla kipeä.

Bakerin kysta esiintyy aikuisilla usein polven liikarasituksen jälkeen yhdessä muiden polviongelmien kanssa, kuten esimerkiksi nivelreuma, nivelrikko tai nivelkierukkavamma. Lääkäri tekee diagnoosin tutkimalla polven ja tunnustelemalla polvitaipeen turvotuksen. Kuvantamistutkimukset voivat epäilyttävissä tapauksissa vahvistaa diagnoosin.

Oireet

Kystan suurentuessa voi tuntua turvotusta sekä kireyden tunnetta, ja polvitaipeessa on kipua. Kivut häviävät levossa, mutta tulevat takaisin liikuttaessa. Lapset voivat myös saada Bakerin kystan, heillä ei tosin ilmene suuria vaivoja, ja kysta pienenee tai häviä itsestään lapsen kasvaessa.

Kysta voi puhjeta harvoissa tapauksissa. Neste tunkeutuu lihasten väliin ja aiheuttaa tulehduksen ympäröivällä alueella. Jalan ojentaminen tekee kipeää, ja pohje punottaa ja on arka.

Hoito

Lääkäri tutkii polven tunnistelemalla polvitaipeen turvotuksen. Nivelnesteen tutkimista varten voidaan ottaa verikokeita, joilla todetaan, onko polvessa mahdollisesti kystan aiheuttanut tulehdus. Magneettikameralla tai ultraäänellä tehdyt kuvantamistutkimukset voivat vahvistaa diagnoosin epäilyttävissä tapauksissa. Röntgeniä käytetään kartoittamaan polven tulehdustila ja nivelrikko.

Lapsilla esiintyvä Bakerin kysta ei useimmiten vaadi hoitoa, ja se paranee tavallisesti itse kahdesta kolmen vuoden sisällä. Aikuisilla hoidetaan lähinnä kystan syytä - tulehdusta tai nivelrikkoa. Kysta häviää tavallisesti, kun polven perussairaus on hoidettu, mutta vaikeat vaivat voivat tarvita leikkaushoitoa. Jos kysta puhkeaa, jalkaa tulee pitää ylhäällä ja käyttää puristussukkia tai painesidettä. Jos toimenpiteitä ei tehdä, kysta tulee takaisin.

Mitä voin tehdä itse?

Ota yhteyttä terveyskeskukseen, jos sinulla on polven takasivulla turvotusta, joka aiheuttaa kipua eikä parane muutaman viikon sisällä.

Bakerin kystat eivät ole vaarallisia, ja ne häviävät usein itsestään. Jos sinulla on nivelrikko, ne voivat tulla takaisin.

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.