Hyppääjän polvi (patellajänteen tulehdus)

Hyppääjän polvesta kärsivät erityisesti sellaisten lajien urheilijat, joissa hypitään paljoon, mistä nimi johtuu. Lentopallo ja koripallo ovat riskilajeja. Polven etupuolella tuntuu kipua, joka syntyy patellajänteen, polvilumpion alapuolella olevan jänteen, jatkuvat liikarasituksesta.

Oireet

Kipu tuntuu polven etupuolella, missä patellajänne kiinnittyy polvilumpioon, ja pahenee rasituksessa. Lievemmässä tapauksessa kipu tuntuu ennen kaikkea liikkumisen jälkeen, mutta vaurion pahentuessa kipua tunnetaan myös liikkeeseen lähdettäessä. Vähitellen kipu tuntuu myös liikkumisen aikana ja lopuksi myös levossa.

Vaurio pahenee ajan myötä, jos oireita ei oteta huomioon eikä kuormitusta muuteta.

Diagnoosi tehdään kipuoireen sekä polvilumpion alaosassa olevan painoarkuuden pohjalta. Voidaan tehdä myös kyykkytesti kaltevalla alustalla, jolla vamman saaneet henkilöt tuntevat kipua varhaisemmassa vaiheessa.

Hoito

Paineaaltohoidolla on saatu hyviä tuloksia.

Kuntoutus, jossa käsitellään liikemalleja, kestävyysharjoitus sekä lihasten vahvistaminen ja notkeuttaminen.

Jos kipu on jatkuvaa tai jos yllä mainittuja hoitoja on kokeiltu ja kipua on edelleen tai jos vamma pahenee 6 kuukauden hoidon jälkeen, voidaan harkita leikkaushoitoa.

Mitä voin tehdä itse?

Polven kuormituksen keventäminen on tärkeää, mutta samalla täytyy pysyä aktiivisena parantumisprosessin tukemiseksi. Riskiurheilijoille on tärkeää vaihdella harjoituksia liikarasitusvammojen välttämiseksi.

Ota yhteyttä terveyskeskukseen, jos kipu ei ole hävinnyt 1-2 viikon levon jälkeen.

LINKKI DONJOYN ERI POLVEN ETUOSAN KIVUSSA KÄYTETTÄVIEN POLVIORTOOSIEN VALIKOIMAAN

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.