Kipu polven etuosassa - PFSS (patellofemoraalinen kipuoireyhtymä, kondromalasia)

PFSS, patellofemoraalinen kipuoireyhtymä tai kondromalasia, on yleisin syy kipuun polven etuosassa, ja siitä kärsivät usein nuoret. Se on yleistä 15-30 vuotiailla miehillä ja naisilla, mutta siitä kärsivät etupäässä teini-ikäiset naiset.

Sen oireilu on juuri sitä, mitä nimi tarkoittaa, eli kipua polven etuosassa. Tällaisesta polven etuosan kivuista kärsivä tuntee usein epäämäräistä kipua polvilumpion ympärillä tai kipua, joka tuntuu polvilumpion keskiosassa. Kipu pahenee usein liikuttaessa, kuten portaita käveltäessä, hypättäessä tai juostessa. Yleinen merkki on kipu, joka esiintyy, kun on istuttu pidempi aika polvet taivutettuina. Sitä voi esiintyä molemmissa polvissa samaan aikaan.

PFSS syntyy, kun polvilumpion ja reisiluun välinen nivel ylikuormittuu. Kivut voivat esiintyä polven iskeytymisen jälkeen, mutta ne ilmenevät usein niin, että niiden syytä ei tiedetä. Korkea aktiivisuustaso tai huonokuntoisen nopeasti suurentunut aktiivisuustaso ovat tavallisia laukaisevia tekijöitä. Myös niin kutsutut biomekaaniset tekijät voivat kuormittaa polvea.

Oireet

Kipu polven etuosassa voi syntyä monesta syystä, mutta usein on havaittavissa, että polvilumpio liikkuu hieman vinossa polvitaipeessa.

  • Epämääräinen kipu polvilumpiossa tai sen ympärillä.
  • Kipu polven taivutuksessa tai ojennuksessa.
  • Kipu liikuttaessa, esimerkiksi juostessa, hypättäessä, kävellessä, portaita noustessa tai laskettaessa.
  • Kipu, joka esiintyy, kun on istuttu pidempi aika polvet taivutettuina.
  • Joskus voi kuulua nivelten naksahtelua.

Hoito

Fysioterapeutti määrittää polvikivun syyn ja teippaa polven sekä suosittelee polvitukea/ortoosia tai tarvittaessa ortopedisia pohjallisia yhdessä harjoittelun kanssa lieventämään kipua ja säilyttämään aktiivisen elämäntyylin. Vain poikkeustapauksessa kysymykseen voi tulla leikkaushoito, ja siinä tapauksessa tarvitaan perusteellinen selvitys.

Polvituke, niin kutsuttua patellaortoosia, voidaan käyttää tukemaan polvilumpiota ja lievittämään kipua. Tuki on muotoiltu tukemaan polvilumpiota ja estämään haitallista liukumista.

Mitä voin tehdä itse?

Kuormituksen kevennys on yleensä tarpeellista, ja polvea täytyy suojata rasitukselta, kun tunnetaan kipua. Se riittää usein toimenpiteenä, ja polvi paranee itsestään. Jos kipu on voimakasta tai jatkuvaa, hakeudu lääkärin puheille niin pian kuin mahdollista.

Hakeudu hoitoon, jos muutaman viikon aikainen lepo liikunnasta ei tuo parannusta ja polvi ei ole vaurioitunut ulkoisen voiman vaikutuksesta. Voit mennä suoraan kunnallisen fysioterapeutin puheille saamaan diagnoosin, hoitoa ja kuntoutusta ilman lähetettä tai kunnallisen terveydenhoidon ulkopuolisen naprapaatin tai kiropraktikon puheille. Ortopedian erikoislääkäri voi tehdä diagnoosin ja lähettää sinut jatkohoitoon tai kuntoutukseen.

LINKKI DONJOYN ERI POLVEN ETUOSAN KIVUSSA KÄYTETTÄVIEN ORTOOSIEN VALIKOIMAAN

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.