Limapussin tulehdus - (bursiitti)

Limapussin tulehdus, bursiitti, on tavallisinta polvessa, olkapäissä ja kyynärpäissä. Tulehdus syntyy polvilumpion etuosaan tai alapuolelle. Syynä on usein pitkäaikainen seisomatyö, esimerkiksi tiskaaminen tai lattioiden pesu, mutta se voi johtua myös vammasta. Polvilumpion etu- tai alaosa on turvonnut, arka, lämmin ja punottaa. Polvinivelen liikkuvuus on huonontunut kivun vuoksi.

Oireet

Limapussit ovat nestepusseja, joiden tarkoituksena on suojata niveliä ja helpottaa liikkeitä. Pussit voivat ärtyä, kun niveltä tai jännettä kuormitetaan liikaa, altistetaan paineelle pitkäksi ajaksi, tai limapussiin kerääntyy nestettä, minkä vuoksi pussi suurenee ja voi olla arka.

Tavallisia tulehdusoireita:

  • Turvotus nivelessä tai sen ympärillä
  • Arkuus turvotusta painettaessa
  • Kivut rasituksessa

Hoito

Yritä välttää pitkäaikaista painetta nivelpussiin, ja kun syynä on liikarasitus, vähennä niveleeseen ja jänteeseen kohdistuvaa kuormitusta. Et saa välttää kaikkea kuormitusta, sillä nivelen tietyt liikkeet ovat hyväksi. Ota yhteyttä fysioterapeuttiin, kun ongelma on pitkäaikainen.

Mitä voin tehdä itse?

Usein ei tarvita minkäänlaista hoitoa, sillä tulehdus parantuu monesti itsestään muutaman viikon sisällä. Ota yhteyttä terveyskeskukseen, kun kipu on kovaa tai kun vaivat eivät ole parantuneet muutaman viikon jälkeen.

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.