Polvikipu

Tavallisia syitä kipuun polven etuosassa
Tulehdus polvijänteessä (patellar tendonitis, juoksijan polvi) Suhteellisen tavallinen urheilijoilla, erityisesti lajeissa, joissa juostaan, kuten vapaa-ajan urheilussa, jalkapallossa, koripallossa, lentopallossa ja hiihdossa.

Asteittaisesti lisääntyvä kipu polvilumpion alaosassa. Kipu pahenee fyysisessä aktiviteetissä. Portaissa kulkeminen, tuolista tai kyykystä nouseminen on vaikeaa. Kivut häviävät levossa.

Kipu polvilumpiossa/reisiluussa (patellofemoraalinen kipuoireyhtymä). Erittäin tavallista etenkin nuorilla urheilijoilla ja 40-kymppisillä juoksulenkkeilyä harrastavilla. Sille on ominaista kivut polven etuosassa, jäykkyys, pyrkimys lukkiutumiseen ja lonksumisen tunne. Kivut ovat pahimmillaan, kun kävellään portaita ylös tai epätasaisessa maastossa, ollaan kyykyssä tai noustaan tuolista pidemmän istumisajan jälkeen (starttikipu).

Hyppääjän polvi (patellajänteen tulehdus)
Hyppääjän polvi on liikakuormitusvamma, jossa on kipuja polven etupuolella. Vamma esiintyy, kun polvilumpion jännettä (polvilumpion alla olevaa jännettä) kuormitetaan liikaa toistuvasti. Vammaa esiintyy etenkin sellaisten lajien urheilijoilla, joissa hypitään paljon, esimerkiksi lentopallossa.

Limapussin tulehdus (bursiitti)
Tulehdus limapusseissa polvilumpion etu- tai alapuolella (bursiitti). Syynä on usein pitkäaikainen seisomatyö, esimerkiksi tiskaaminen tai lattioiden pesu, tai mahdollinen vamma. Polvilumpion etu- tai alaosa on turvonnut, arka, lämmin ja punottaa. Polvinivelen liikkuvuus on huonontunut kivun vuoksi.

Schlatterin tauti
Esiintyy 10-15 vuoden iässä, tavallisimmin pojilla. Se on ärsytys tai lievä tulehdus alaraajan jännekiinnikkeissä. Kipu syntyy lapsen fyysisen aktiviteetin, esimerkiksi jalkapallon pelaamisen jälkeen. Jännekiinnike on arka ja turvoksissa.

Sinding-Larsenin tauti
Esiintyy 10 vuoden iässä, tavallisimmin pojilla. Se on ärsytys tai lievä tulehdus polvijänteen ja polvilumpion välisessä jännekiinnikkeessä. Kipu syntyy lapsen fyysisen aktiviteetin, esimerkiksi jalkapallon pelaamisen jälkeen. Jännekiinnike on arka.

Alla olevasta linkistä löydät tietoja meidän DONJOY-ortooseistamme.

LINKKI DONJOYN ERI POLVIORTOOSIEN VALIKOIMAAN

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.