Schlatterin tauti - Schlatterin polvi

Kipua polvilumpion kiinnikkeessä alaraajassa kutsutaan Schlatterin polveksi, ja se syntyy ylikuormituksen yhteydessä ja kasvavassa kudoksessa. Tätä ylikuormitusta tavaan 8-15-vuotiailla lapsilla, jotka juoksevat ja hyppivät paljon. Jänteet ovat vahvoja, mutta luukudoksen vahvuus kohdassa, johon jänteet kiinnittyvät, ei pysy kunnolla mukana kasvun aikana.

Aikuisilla ovat jänteet ja jännekiinnikkeet heikompia kuin luukudos. Schlatterin taudissa turpoaa kiinnike, joka on nystyrässä pari senttimetriä polvilumpion kärjen alapuolella, ja siinä on kipua reisilihaksia ja patellajännettä kuormittaneen aktiviteetin aikana/jälkeen.

Se on vaaratonta ja paranee tavallisesti. Se voi johtaa suurentuneeseen nystyrään itse kiinnikkeessä, mikä voi olla aiheuttaa kipua tai vaivaa aikuisiässä polvilla ollessa. Siihen on hoitoa, ja polvituki voi lieventää vaivoja ja helpottaa fyysistä aktiivisuutta paranemisen aikana.

Oireet

Kipu voi olla niin lievää kuin voimakastakin, jolloin aktiivisuus on vaikeaa. Kipeä alue on polven etuosassa patellajänteen alaraajaan yhdistävän kiinnikkeen alueella, turvotus on mahdollista.

Kipu pahenee liikuttaessa, etenkin hypättäessä, juostessa tai portaita käveltäessä. Kiinnikettä painettaessa tuntuu kipua tai arkuutta.

Hoito

Kipua voi esiintyä, ja jos kipu vaikeuttaa aktiivisuustasoa, ota yhteyttä terveyskeskukseen. Tilanne paranee usein itsestään, mutta monille jää kuitenkin pysyvä, mutta oireeton pallukka polven alle tulehduksen jälkeen. Pohkeen sekä reiden etu- ja takaosan harjoittaminen on suositeltavaa. Paineaaltohoidon on kerrottu olevan varma hoitotapa, josta on saatu hyviä tuloksia.

Mitä voin tehdä itse?

Vähennä energisiä liikkeitä, kuten hyppyjä ja nopeaa juoksua. Niin kutsuttua schlatternauhaa voidaan käyttää treeneissä lievittämään vaivoja paranemisen aikana.

TIETOJA DONJOYN PATELLA X STRAPISTA

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.