Sinding-Larsenin tauti

Reisilihas on kiinnittynyt polvilumpion yläreunaan vahvalla jänteellä. Jänne jatkuu polvilumpion alapuolelle ja kiinnittyy sääriluun ulkonemaan. Sinding-Larsenin tauti on polvilumpion alareunan jännekiinnikkeen tulehdus, joka johtuu siitä, että reisilihas vetää jännettä.

Sinding-Larsenin tauti on lapsilla ja nuorilla, jotka kasvavat ja harrastavat usein urheilua. Kasvun aikana lihaksista tulee usein "liian vahvoja" jännekiinnikkeelle, ja luun kasvualueelle voi muodostua pieniä halkeamia ja tulehdusta. Tulehdus stimuloi rustoa kasvuun, ja tulehduksen alle voi muodostua pallukka. Vamma on samanlainen kuin Schlatterin taudissa, mutta siinä ongelmana on kipu sääriluun kiinnikkeessä.

Oireet

Oireet esiintyvät usein 10 vuoden iässä ja tavallisimmin pojilla. Se on ärsytys tai lievä tulehdus polvijänteen ja polvilumpion välisessä jännekiinnikkeessä. Kipu syntyy lapsen fyysisen aktiviteetin jälkeen. Jännekiinnike on arka.

Hoito

Tauti ei ole vaarallinen, se paranee usein itsestään, mutta vaivojen ollessa voimakkaita lapsen tulee levätä ja jättää fyysinen aktiviteetti. Aran alueen päälle voi laittaa kylmäsiteen akuutissa kivussa rankan fyysisen aktiviteetin jälkeen. Harvoissa tapauksissa oireet eivät häviä itsestään, jolloin voidaan harkita leikkausta.

Vaivojen paranemiseen kokonaan voi kulua kolmesta kahteentoista kuukautta. Joissakin tapauksissa se voi kestää kauemmin, jopa kaksi vuotta. Lapsen aktiviteetit tulee mukauttaa vaivan asteeseen. Jos lapsi voi harjoittaa urheilua ilman kipua, lapsella ei ole mitään syytä rajoittaa aktiivisuuttaan.

Mitä voin tehdä itse?

Vältä aktiviteetteja, jotka aiheuttavat kipua. Treenaa ja vahvista reisilihaksia sopivilla harjoituksilla.

Sivustolla polviapu.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattimaista lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston polviapu.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, se on ainoastaan täydentävää tietoa.